úterý 8. března 2011

Drobertík

Máme souseda, ten má chov ovcí jako my a tak není divu, že jsme mu před pár roky věnovali asi ročního beránka. Představa o beránkovi  může býti různá, proto upřesním, že beránek vážil v jednom  roce cca. 70 kg. Pojmenovala jsem ho Drobertík. Věděla jsem, že nezapře svého otce úžasného, francouzského Charolláka  ( Charollais) Pepu, který dosáhl váhy 130 kg. Pepa byl úžasný beran i co se povahy týkalo, naprostý beránek.  Za to jeho syn  Drobertík sice dosáhl otcovi váhové kategorie, ale v rouchu beránčím se schoval bláznivý cholerik. Sousedovi rozmlátil půl stáje a několikrát ho nečekaně napadl. Na dohry na stromě nebo v rybníce si již soused zvykl.
Vždy, když se rozhodneme připustit ovce, dojedeme si vypůjčit berana na skok, který u nás za byt a stravu po dobu 2 měsíců má k dispozici harém a „pracuje“.
Jelikož je to již pár let co Drobertík opustil  naši stáj a původní sestava potencionálních maminek se změnila, mohli jsme tento rok přivést na skákání právě jeho. A právě minulý víkend přišel čas navrácení. Normálně vodím berana já se svým drahouškem L a vždy je to v klídku. Tentokrát nás však soused předběhl a pro beránka si došel v doprovodu svých rodinných příslušníků. Ládík tedy vzal Drobertíka do ohlávky a už šupajdili zpět do sousedovic stáje. Soused, který je malé postavy a váží asi jako Drobertík v roce, šel po beranově levici. Nejspíš se mu trochu motal před nohy, protože jak L. popisoval se slzami v očích, najednou rána, hvízdot vzduchem a soused přistál po hlavě ve stoce. Ta rána – to beran nabral pod nohama pletoucího se souseda, pak to zahvízdalo jak letěl vzduchem a to prý doslova,  nakonec přistál hlavou ve stoce, pár metrů před svým domem. Pan L. a všichni doprovázející rodinní příslušníci dostali záchvat smíchu, myslím, že se smál i ten beran, maximálně mohl být spokojen z dobře vykonané práce. A my zas máme o čem ve vesnici mluvit :-)
bohužel nemá Drobertíkovo foto, použila jsem Charolláka z netu
Pepa, Drobertíkovo otec, byl jednou takový co tento, hlavně do šířky



3 komentáře:

Lennka řekl(a)...

Zuzanko, to je krásný povídání :-)))))

Unknown řekl(a)...

Zuzí, hezká historka, někdo to prostě musel odskákat, aby bylo o čem povídat. Zdravím
Marcela

Anonymní řekl(a)...

No teda chudak soused ale vubec se nedivim ze to vsechny rozesmalo on prece jenom takovy beran ma nejakou silu.Ella

Okomentovat

♥ Děkuji za návštěvu ♥