pondělí 20. června 2016

Trochu delší příspěvek




Moc vás všechny po dlouhé době zdravím.
♥♥♥
 
Tentokrát se má blogová pauza krapítek protáhla, ale věřím,
 že i instagramové střípky některé z vás potěšily.
Čím začít? Vlastně ani nevím. Je toho tolik co se stále děje. 
Poslední příspěvek patřil naší nové Amálce. Tak naváži na ni.
 Už není nová. Je naše. Milovaná, obletovaná, kartáčovaná, drbaná, hlazená, pusinkovaná a samozřejmě krmená a pojená. Jedním slovem pana L. " ROZMAZLOVANÁ"
Roste jako z vody ta holka a já jí říkám: „ Kočko moje!“ a hladím jí lysinku.  I pan L. se už nakazil a oslovuje jí stejně. Ale taky na ní volávám Amálko, to když ji chci na louce přivolat nebo taky
 TY, Amino! To když mě chce nabrat a plete si mě s jiným teletem.
Ano, jsem opět v roli otloukánka, jen ať si holka pohraje, za těch pár modřin mi to stojí.
Miluji, když mi ukazuje svou radost a skáče, vyhazuje nohy a blbne. Je to prostě tele!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jedním z důležitých úkolů této sezóny bylo postavit Amálce novou stáj. Větší a světlejší s pohodlným přístupem na louku. Musím uznat, že se toho pan L. zhostil dokonale a vybudoval krásnou a prostornou stáj. Vejde se tam do budoucna i s telátkem. Navíc je to v části stodoly, kde jsou i ovečky a časem tam budou ustájené i kozy. V každém případě se všichni celý den pasou venku. A pokud sami chtějí, zalezou si do stáje.
Amálku zavádíme my, ale až když si sama řekne, a že to umí. Zvířata jsou dokonalá. 
 
♥♥♥ 
Miluji náš svět. Včera jsem si po práci jen tak sedla na kládu, ruce od barvy (renovuji zahradní nábytek) špinavá v montérkách, ovce a kozy se pásly v dolní části louky, Amálka kousek – vlastně metr ode mě, nad hlavou plot a za ním pan L. pomáhal sousedovi síct. Nebe bylo šedomodré a ladilo s montérkama chlapů i barvou traktoru. Stačilo v tichosti pozorovat cvrkot života, vše se najednou zpomalilo, ztichlo, klid, pohoda. Dívám se na široká ramena mého muže, chlapa na svém místě. Otočí se na mě a hlasitě, jak to umí jen on, se rozesměje. V tom úsměvu je vše.  Sebere náruč posečené trávy a hodí jí Amálce, prý… to máš od strejdy, Amálko. Musím se smát těm dvěma siluetám ( pan. L a soused), říkám jim vždy malej a velkej..




 
Začíná krápat. Běžím do dvora schovat lavici, kterou jsem právě natřela. Ještě, aby mi zmokla!
♥♥♥
To jsou ty veselejší dny bytí na statku. Někdy je to smutnější, jako když nám začala Fanynka klempírovat. Fanynka je ta bílá kozička. Letos měla prvně mladé a je z ní úžasná máma. Jenže jednoho dne byla slabší a slabší, přestala přežvykovat a nakonec lehla na nohy a už se nepostavila. Na řadu přišla medicína, ale Fanynka se nelepšila. Hned po práci jsem za ní vždy spěchala a dělala jí společnost. Ostatní zvířátka se venku pásla a ona byla uvězněná ve stáji. Jednou mě vylekala. Přišla jsem za ní a ona nekoukala. Oči měla plné hnisu, zalepené. Ale naštěstí pomohlo umytí a vykapání očními kapkami. Měly jsme svůj dennodenní sedánek, dohlížela jsem, aby baštila , nosila jí dobroty,  vyprávěla a ona poslouchala. Jednoho dne stála na zadních, přední pokrčené, ale už se snažila vstát. To bylo dobré znamení. Asi třetí den od pokusů vstát jsem přijela domů a ona stála. Bylo vyhráno!
Po měsíční patálii už zase běhá se svými mladými po louce a je šťastná. A já s ní.

 Už vyhrála :-)




toto foto vyfotil pan L. jednou večer, to bylo před Fanynky nemocí
spinkaly tam v klubíčku





a už zase spolu spinkají
:-)

i lítají po louce 







Růženka s dcerami a jejich otec Beďa


od sousedky jsme dostali kuřátka, s naší nosnicí to klaplo :-)
 hned se jich ujala a dělá jim maminku
dokonce stihne i podrbat i s husama
:-)


 

Od zvířátek přeskočím do zahrady.

Ani nám se nevyhla smršť v podobě krupobití. Vše co jsem pracně sázela, kroupy umlátily a ve dvoře jsme měli rybník.



Naštěstí jsem si toho letos vysela dost a mohla stále umlácené sazenice vysazovat znovu a znovu. Když jsem asi už po třetí vše znovu uhrabala, očistila od bahna a zasadila poslední sazeničky, příroda se umoudřila a dovolila rostlinám růst. Jupí! Takže se nyní můžeme těšit z vlastních výpěstků. I na políčku to vypadalo, že voda vše vzala, ale nakonec stačilo pár úprav a i tady už to roste. Strboulí brambor je ze dne na den pevnější a vzrostlejší, cibule se ještě trochu pere s nepřízní počasí, ale věřím, že to taky dá. Letos jsme sem zasadili i cukety a dýně, kterých mi vzešlo opravdu hodně, a už se všechny nevešly do záhonů v zahradě.

hrabání v zemi
to je moje
:-)





♥♥♥

jezírko nechávám žít vlastním životem
dokud pan L. neudělá plot dělící psy od okrasné zahrady,
nemá smysl něco dosazovat
:-)
ale už se na něm pracuje :-)




♥♥♥
Momentálně jsem se pustila do renovace zahradního nábytku, který to už potřebuje jako prase drbání! Původně byl natřený nějakou fermeží a dostat jí dolu, bylo náročné. Nejdříve jsem zkoušela brousit, ale asi bych brousila pár měsíců, než bych se dostala na čisté dřevo. Takže mi pan L. poradil:

 „ Opal to a až pak zbrus, natři“
A já tak učinila. Začala jsem lavicí a z výsledku mám už nyní velkou radost. Měla jsem v hlavě přesný odstín barvy, kterou jsem požadovala a nevěděla čím a jakým odstínem natírat. Díky původnímu nátěru nepřicházela v úvahu žádná lazura.
 Já zase pod vrstvou barvy nechtěla ztratit na nábytku leta. Ale pan L. mi připomněl, že jsem loni kupovala v Lidlu kyblík nějaké barvy. Jukli jsme na ní a bylo to ONO. Dokonce jsem tenkrát sáhla po barvě ořechu, která zajistila požadovaný odstín. Barva není ani lazura ani syntetika. Je vodou ředitelná, což je ideální, ale neředila jsem ji, má hustou gelovou konzistenci. Dělá takový dobrý ochranný film, snese i velké zatížení a navíc má neskutečně malou spotřebu. Zde je výsledek a můj požadovaný odstín ( ve skutečnosti je ještě tmavší než na fotce). Zbylé nenatřené plochy plánuji v kontrastu slonové kosti. Ráda bych zvelebila i pergolu. Pan L. mi slíbil dřevěnou zástěnu, kterou bych taky chtěla ve slonové kosti a ostatní zase v tmavém ořechu… až se to vše podaří, určitě ukáži, jak to dopadlo.

 
Co mi stále nedá spát, jsou vchodové dveře.
Když už jsem se konečně rozhodla pro červené a dokonce mi je požehnal i pan L… s tím, že musím natřít na červeno tím pádem i vrata do dílny, byla jsem z výsledku lavice tak nadšená, že nejspíš nakonec padnou pod ořechový nátěr i ony a zárubně jim udělám také ve slonu, ať to ladí.


aktuální stav
 
s červenou zatím řádím všude jinde
:-)
Né nadarmo mi pan L. říká Nátěrko :-)
jak mohu, držím v ruce štětec a už koukám co bych
zvýraznila
:-)
tento květinový vozík taky potřeboval nový kabátek

 
letos jedu v červenobílé kombinaci
 
 
Toť pár střípků od nás.
Věřím, že se máte báječně♥

Užíváte každého dne a těšíte se ze všeho co přichází.
 
On je život jedna velká hra, někdy stačí změnit pohled úhledu .-)
Věřte mi.
 
Přeji vám nádherné letní dny
a dnes se loučí
naše
Mášenka
:-)
 
***
Susie










































































































 
 


 


 
 
 

 

 
 
 

 
 

25 komentářů:

Andrea ♥ Hejdučka řekl(a)...

Susie, něco podrobnějšího (název, velikost balení) by k té barvě z Lidlu nebylo? Zaujalo mě to... A na dveře se těším jak budou vypadat. Nafoť pak i s dokončenou lavicí ;-)

Anonymní řekl(a)...

Po přečtení Vašeho reportu jsem zatoužila mít svůj domeček, zahradu, zvířátka, úplně jsem cítila, jak to všechno voní...... krásnééé, přeju krásné letní dny. Šá

atize řekl(a)...

Susie, keď sa jedná o zvieratká, tak mám slzy na krajíčku. Oplakala som kravičku ako rastie a ako ju máš rada, potom kozičku ako bola chorá a ako sa z toho dostala. Máš to doma krásne, záhradka, jazierko, všetko a nedá mi, slzička mi vyšla aj keď som si prečítala tvoje vyznanie pánovi L :-). Prajem príjemný deň Zita

Majka řekl(a)...

Zuzi, se zatajeným dechem jsem četla o nemoci kozičky, jsem ráda, že to dobře dopadlo. to víš, já jsem ještě pořád v té své euforii a jedno kuřátko, jak jsem ti psala, se líhlo skoro celý den, pak jsem mu i pomáhala a ono se mi přilepilo na mřížku, pořád se tam lepilo a pak jsem mu pomáhala a pomáhala a vyskočilo na nožky, ale třetí den jsem si všimla, jak mělo zalepenou prdelku a tak jsem mu to dva dny čistila a teď, skoro mezi těmi ostatními není poznat, bylo takové malinké, ale bojovné a myslím, že jsme vyhráli.
a jinak Vám to doma taky všechno pěkně roste a Amálka se má čile k světu, to je fajn.
přeji k Vám domů hodně pohody. Majka
jo a ještě jednou děkuji.

Pavla řekl(a)...

Milá Zuzanko,
zase krásné pohlazení po duši. Celičký článek jsem si dvakrát přečetla, vracela se
k fotkám, držela palce Fanynce a raduji se z dobrého konce, když vidím jak skotačí s kůzlátky. Amálka, ale vlastně všechna zvířátka jsou kouzelná. Je vidět, kolik péče a lásky jim s mužem věnujete. Přeji krásné letní dny.

Susie řekl(a)...

Andrejko, jen co jsem rychle googlila, doma to ověřím.. je to Baufix - ochraný gel na dřevo, 2,5 l a stálo to 229,- oni tu nabídku hodně opakují, třeba zase budou mít .-)je to fakt super... je několik odstínů.. my máme ořech a líbil by se mi i tmavší palisandr. Určitě dám pak fotky, až vše dodělám .-) Krásný den :-)

Susie řekl(a)...

Milá Šá.. :-) Šárko? :-) děkuji za návštěvu i milá slova..I Vám přeji krásné letní dny.... a děkuji za návštěvu ♥

Susie řekl(a)...

Atizka.. a teď si dojala Ty mě! :-) děkuji Ti zlatíčko♥..

A mně nyní zmizely z blogu veškeré odkazy na všechny úžasné blogy vč. Tvého
:-O...No toto! Krásný den Atiz♥

Susie řekl(a)...

Majinko, rádo se stalo♥ :-) a jsi šikulka.. skvěle jsi vše zvládla :-) .-) užívej si kuřátek než vyrostou :-)

Susie řekl(a)...

Pavli moc děkuji za zastavení♥ Taky mi spadl kámen ze srdce, když se postavila. Věděla jsem, že má vyhráno. Bohužel jsme to už jednou zažili s jinou kozičkou a tam to nedopadlo.. o to větší byla radost nyní,.. ale i to k životu patří.. a nezbývá než přijmout.. já si pak vždy řeknu, že si už jen šlo(a) pro nový kabátek .-) ale je fakt, že i mě se stále vše co se děje se zvířaty velmi dotýká... Takže hurá za Fanynku a Tobě moc děkuji za návštěvu a krásná slova♥ Měj se báječně♥

Majka řekl(a)...

holky, já ten Baufix taky kupuju, mám i bílý a šedivý, moc pěkná barva.

Jarka Panci řekl(a)...

Susie, hlavně, že Fanynka je v pořádku, to je ze všeho nejkrásnější. ..musí to být děsné nervy .. ale pak, když se stavila na zadní nožky ♥ !! Fotka s kůzlátky jak spinkají je kouzelná! Jsem ráda, že jsi, jak se říká, urvala trochu času a opět se ozvala. Nádherné povídání i fotky! Amálka je fešanda a vůbec všechna zvířátka ... jak jsou na louce a je jim dobře... Susie, mám moc ráda tvůj blog ... ♥
Přeju vám všem domů krásné léto! Jarka

U Ilonky řekl(a)...

Vítej zpátky...pěkná reportáž....Ilča

MaB řekl(a)...

Tedy Zuzi, ... se ani nechce věřit, že tohle hospodářství stíháte při práci. Klobouk dolů!
Ještě, že to s Fanynkou dopadlo dobře, to bych tedy špatně nesla... Mějte se tam u vás všichni fajnově. Margita

Kouzlo venkova řekl(a)...

Ahoj Zuzí, moc krásné, všechno! A dveře i lavici jsi vymyslela naprosto skvěle. Už se těším, až bude hotovo. Zdavím všechny spokojené čtvernožce i pana L. Je to správný hospodář, už od pohledu a Ty jsi velká šikule. Pa a opatrujte se. Stáňa

Susie řekl(a)...

Jaruško krásný den♥ moc Ti děkuji za přání i milá slova od srdíčka.♥ Fanynce se už daří skvěle :-)je to šikulka :-)oni to nejsou nervy,..strach je špatný rádce,..spíš bych řekla, že v daném okamžiku velmi soucítím a dělám co je třeba, co je v tu chvíli to nejlepší pro zvířátko, jak mu ulevit, pomoci, ale je to v klidu, stresem i strachem bych ničemu nepomohla.. a zvířátko by to vycítilo..Ale soucit je tam veliký, to ano..Přeji Ti nádherné letní dny♥

Susie řekl(a)...

Ilonko ahoj :-) to je milé :-)Děkuji♥

Susie řekl(a)...

Margitko♥:-).. kdyby to s Fanynkou dopadlo jinak... nepřečetli byste si to tu♥ nebylo by mi dobře z toho, že se díky mě někdo bude trápit za zvířátko, které odešlo.. až nyní mi došlo, dle reakcí, že i tak jste se většina strachovala jak to dopadlo, což nebylo mým úmyslem a příště začnu hned větou.. " Dobře to dopadlo" ♥ On je to po práci- zaměstnání takový velký relax :-)tak to pak jde samo :-) Margitko krásné léto a carpe diem♥

Susie řekl(a)...

Stáničko♥ i já se těším :-) a moc Ti děkuji za návštěvu i pochvalu. To se krásně čte :-) Určitě pak výsledek nafotím. Měj se krásně šikulko♥

Mery13 řekl(a)...

Paaaaani tak to je zase ina káva...ja ťa tak obdivujem Zuzanko ako toto ty všetko tak v pohode so super optimizmom, citiť ho v tvojich riakoch... stíhaš :-) Dik za prekrasny prispevok ja sa u teba tak vždy perfektne naladím a ta tvoja laska k zvieratkam ma úplne vždy dostane. A ešte stihaš aj natierať, prekrasne kusky si vytvorila. U vas musi byť raj :-) Veľký pozdrav posielam k vam na farmu a nech všetko funguje tak ako ma a už žiadne boliestky zvieratiek. Ahooooj.

Lezarts řekl(a)...

Hotová pohádka... a Amálka má kouzelný domov:-) Hodně se toho u vás událo:-)))

Susie řekl(a)...

Marjánko♥♥♥ moc Ti děkuji za nádherná slova♥ moc mě těší, že mé příspěvky pomáhají relaxovat, naladit se :-) I Tobě moc děkuji za razítko, že nepíši blog zbytečně :-) Zvířátka.. jsou má velká srdcovka♥..jejich bezbrannost a oddanost mě stále dostává..Moc Ti děkuji a mávám k Vám.. ♥ :-)krásné léto☼♥

Susie řekl(a)...

Renatko ♥ Amálku jsme tak rozmachali, že už je i líná se pást a čeká až jí nasečeme :-O hahááááááááááááá.. To samé kozy, jak vidí kolečko s trávou ( pro králíky) hned jsou u něj a už baští cizí .. hahááá Renatko, krásné léto ♥

Anonymní řekl(a)...

Zuzí, tak jsem nakoukla a hurá, jsi zpátky! ♥♥♥ Je u vás tak krásně! Všechno ti to parádně roste, jen škoda těch krup :-( Červenobílá kombinace vašemu domu sluší, nechceš si ty dveře přece jen ještě rozmyslet? .-)
Přeji krásné letní dny a ať ti jde renovace pěkně od ruky.-) Mávám do dálky!
evice

Lennka řekl(a)...

Zuzanko, to je nádhera, zvířátka, domov, Tvoje vyprávění. Hltám každé slovo a miluju to, to jak píšeš o panu L. o zvířátkách, domovu... Jsem šťastná za každodenní sdílení našich životů. Moc mě to obohacuje ♥ A chci číst víc, romány, knihy od Zuzanky ze statku ♥ To je totiž téma, které já miluju :-)
Pusinku
Lenka

Okomentovat

♥ Děkuji za návštěvu ♥