pátek 21. října 2016

Vše se mění před očima


Už to bude zase téměř měsíc, co jsem dávala příspěvek. Čas neúprosně letí a za chvilku budeme dekorovat Vánoce.
A že už o nich přemýšlím!
 
Tentokrát u nás budou hrát prim vlci a koloušci
.-)
 
nejspíš
.-)
 

 
 Naposledy jsem se loučila ještě zelenými listy psího vína a psala o bílení sklípku i chodby.

A jak je to dnes?

Listy se už pomalu přebarvují.




Sklípek je vybílený a navíc i vybetonovaný a pan L. do něj vyrobil ze zbytků železa a prken regály.





Chodba se už taky bělá čistotou a po pokakaných muších tečkách na stropě je veta.
I když na jak dlouho, že.  ??? :-O

Já si objednala u Šárinky krásné látky

a červené tóny v chodbě vyměnila za kovově modrou a šedo-béžové káro (pepitko).

 




Dolů šly taky fotografie v rámech, které jsem vyměnila za jednoduchost v podobě věnce z hortenzií ze zahrádky a doplnila stuhami.

 
S chodbou nejsem ještě u konce. Čekám na zásilku z Ikea, kde jsem si u kamarádky objednala garnýž a závěs proti průvanu a budu opět dál dolaďovat kárečkem. To se mi tak zalíbilo, že jsem ho nakonec přiobjednala i pro obývák a už pracuji na závěsech.
Tyhle přírodní tóny mě poslední dobou baví čím dál víc.
 ♥♥♥
:-)
 
Ale co mě poslední dny zaměstnávalo nejvíc, byla zahrada a budování mého neustále plánovaného záhonu. Takového mého malinkatého ráje, kde si mezi květy sednu s knihou a kávou, rozhlížejíc se při ranním sluníčku po dvoře. Jelikož v tu dobu je zápraží ještě ve stínu.
 
Velkou čáru přes rozpočet mi dělalo počasí! Díky častým dešťům jsem spíš víc čekala, než pracovala, ale když svítilo sluníčko, pak to bralo rychlý spád.

♥♥♥
Ve finále to vypadá, jako že to mohlo být šup, šup, ale věřte mi, že jen vybrat všechny ty kameny ( dříve tam byly stáje a kam se kopne tam je budr nebo cihla, navíc jsme i my v prvotním plánu vytváření kopce, navezli další řádku sutě a budrů..) Takže než došlo k samotnému osázení, byly mými největšími pomocníky rýč, lopata, krumpáč a rudlík (na něm jsem odvážela ty největší balvany ).
Po odvození šutrů a rozhrabání kopce do roviny, jsem zjistila, že do poloviny je záhon mokrý, všude voda, jíl a zase další budry se sutí uááááááááááááá takže jsem kopala, vyvážela a navážela novou zeminu, kterou mi pan L. kutal u slepic. Šikovné slepičky nám připravily skvělou rašelinu.  Zatím co jsem takto připravovala základ, přemýšlela jsem o tom, co vlastně vytvořím. Volba rostlin byla jasná, vše kvetoucí a hlavně latnaté hortenzie. Jen jsem nevěděla co s prostředkem. Původně jsem plánovala celý záhon zarostlý babičkovskou květenou. Ale jak se mezi tím budu prodírat a pečovat o ně? Proto padla volba na dlažbu s posezením. Ano, uprostřed vydláždím kruh z dlažebních kostek a ještě k němu povede cestička!
Oznámila jsem to panu L., jako, že to ON bude dělat, ale bylo mi odpovězeno:
 „ NO, TO SI UDĚLEJ! To bude pěkný!“
:-)
 
A proč vlastně ne?! Vyhrabat díru, navézt písek, poskládat kostky a zasypat, žádný problém! Postavila jsem se doprostřed, klackem kolem sebe obkroužila kruh a bylo to vymyšlený hahhaááááááááá Pan L. mě sledoval, a když už jsem rýčem kutala 10cm díru po celém kruhu, zeptal se, zda to mám změřený. Co změřený? Pomyslela jsem si. Ale hned to vyřešila. Takže co potřebuji! Židli a stoleček. Čapla jsem obojí pod pergolou, postavila do kruhu a zvolala:
 „ Změřeno! Vejde se!“
Pan L. se nestačil divit i smát. A smál se, i když jsem navozila písek na podsypání a začala skládat první kostky. „No není to tak jednoduchý, jak se zdá, viď?! „ Fakt nebylo! A pak, že hup na krávu a je tele“ Pan L. mi přišel na pomoc s vodováhou a já nakonec našla grif, že i pan L. uznal, že bych mohla z fleku dělat cesty.  
A zatím co já připravovala záhon, naši sousedi jeden vykopávali a jednoho rána v sobotu jsem měla před chalupou les. Pan L. jel s kolečkem asi 5X než to vše navozil.

 
Takže oni vykopávali a my zase zakopávali – sázeli. A světe div se, ty obří keře se chytly! Dostala jsem dvě úžasné obří vajgélie, dva taktéž asi 2,5m vysoké ibišky, 2 keře kamčatské borůvky a asi 10ks juky …

Pak zase bohužel nebo spíš bohudík dlouho pršelo, keře aspoň dostaly dostatek závlahy. Jen má práce stála. Až tento víkend se dostalo na cestičku a sázení rostlin. Kostky se budou ještě znovu podsypávat a uhemovávat palicí, až si to pěkně sedne.  Mě ještě čeká udělat obrubník z půlek zámkovky, protože dlažební kostky potřebuje pan L. jinam a  on by ještě měl udělat nízký plaňkový plůtek, aby mi Amir nekropil rostliny! Už se těším, až ho natřu na modro.

Plůtek, Amira nechám jak je.
.-)
 
Momentálně to takto na fotce vypadá možná chudě, ale zasadila jsem většinu rostlin, které potřebují větší místo, a dosazovat budu, až vyrostou. Ráda bych se dopracovala k záhonu porostlému trvalkami, které nedají prostor plevelům.  Vrbu pan L. hodně prořezal, aby nestínila.





 



 

A co tu vlastně je?

 
V pozadí u zdi raketa, vajgélie, kamčatské borůvky, dvě hortenzie velkokvěté, dvě latnaté, rudbekie, echinacea, vpravo pak směrem dopředu: sadová růže Colette, vedle ní mahon, bohyšky, po obou stranách ostrůvku perovksie, dál vpravo kopretina česká píseň, šuškarda, žlutá růže Gold Yellow, kontryhel, levandule, buxus na kmínku, dlužichy. Levá strana od latnaté hortenzie dopředu: šalvěj lékařská, růže Leonardo da Vinci, levandule, kontryhel, buxus, růže na kmínku, mahon, levandule.
Kolem cestičky budu sázet letničky… jen něco nízkého.
Určitě ještě dosázím čistec, rdesno, nějaké traviny, např. kostřavu, ale až uvidím, kde jsou volná místa. 
Vpravo u kaménky jsem vykopala původní ibišek a spolu s těma dvěma od sousedky, jsme je s panem L. zasadily k užitkové zahradě jako živý plot. Jen juky stále čekají -  kam s nimi??? 
 
Muškáty stále kvetou, tak moc podzimní dekorace nedávám.
Jen jsem doplnila kukuřici.
 



 
Dnes jsem na blogu Víkendový dom objevila tyto krásné předlohy na sáčky 
 Hned jsem si jich pár vytiskla a sáčky udělala. Zatím jsem sebrala jen semínka Vlčího bobu,...
.. ale určitě přibydou i další a pak je pěkně uschovám v této krabičce s mou milovanou
 růží Leonardo da Vinci
 
 
 Amálka roste jako z vody :-) a jak nás vidí, hned letí :-)

 
 
 
 a letíííííííííííííííííí
 
 
 
 
souboje s Bertíkem
:-O
 

 

 
 
 
Máme nová kuřátka, dokonce si je vodí hned dvě maminky.
 
 
A ještě někdo je u nás nový.
Jmenuje se Ferďásek a je to kříženec přeštického prasete s durocem.
 
 
 
Takže to dnes bude právě Ferďásek, kdo se s vámi za mě rozloučí♥
:-)
 
Mějte se krásně, užívejte si podzimu, jeho barev, vůní, dopřejte si radůstky, které vám vykouzlí rohlík pod nosem .-) a já držím palečky
  •  ať vše co potřebujete - stihnete, zvládnete, dostanete, přijmete, ...prostě přesně tak, jak bude potřeba :-)
  • a hlavně s radostí v srdci
♥♥♥
věřte mi, nic nestojí za opak
.-)
 
 
 
***Susie***
 

24 komentářů:

Hana řekl(a)...

Krása- moc jsem se pokochala a to místečko pro relax přímo balzám v té oáze květin to bude žůžo.....a zvířátka úžasná .Obdivuji jak to vše stíháš

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, ten Váš záhonek nemá chybu je to nádhera,už se těším až vše pokvete.Máte krásné hospodářetví, moc ráda k Vám chodím nakukovat. Přeji krásný podzim. Marie

Anonymní řekl(a)...

Máte to všechno krááásné, ale musím Vám to napsat. Když vidím Váš blog, tak ho otevírám s otazníkem, co jste vytvořili s mužem nového, co jste udělala dalšího a s velikým obdivem čtu Vaše stránky. Vy jste tak moc pracovitá, že si říkám, kde berete čas na to všechno a moc Vás obdivuji !! Jste úžasná a moc Vám fandím, a když dočtu Váš blog, tak si říkám, co musím a chci doma taky zvládnout. Mějte se moc hezky, máte můj obdiv a těším se na Vaši vánoční výzdobu . Šá

Ilona Ř. řekl(a)...

Zuzanko,
musím se tady usmívat :-D
Co si ženská usmyslí, to také musí mít ;-)
Ale ty na to jdeš skvěle!
Ještě, že ale toho pana L. máš!
Záhonek až se rozroste bude parádní !
Zvolila jsi dobré druhy keřů a květeny, horetenzii latnatou mám a daří se jí krásně!
Hvězdná látka je také super a ten věneček se ti moc povedl !
Prostě u Vás je i na podzim krásně!
A ten poslední odstavec jsi vystihla naprosto přesně :-)
Užívej a taky někdy odpočívej !


zdenkakojecka@gmail.com řekl(a)...

Nádherné psaní a nádherné fotky!!taky přeju krásné podzimní dny!!Zdena

Susie řekl(a)...

♥ Moc děkuji za návštěvu a krásný komentíků♥, už se těším až rostlinky vyrostou, ukážou jak to s nimi vypadá a já budu moc dolaďovat :-)Krásný podzim :-)

Susie řekl(a)...

A já moc a moc děkuji za Vaši návštěvu Maruško :-) a krásná slůvka♥ Také se těším až to pokvete. Hlavně jsem zvědavá jak budou rostlinky prospívat..Nádherné dny přeji♥☼

Susie řekl(a)...

Milá Šá. _ Šárinko :-) popravdě musím napsat, že jste mě mile zaskočila :-) protože stejné pocity mívám já u jiných blogů, které mě přesně tak inspirují k tomu jít něco dělat hihihi.. opravdu! Takže pokud takto i já mohu působit na jiné, pak je to pro mne velká poklona, to mi věřte♥ Je krásné, že se můžeme takto všichni inspirovat, kochat se a nabíjet vzájemně energií k výkonům, které nám dělají radost.:-) Přeji Vám úžasné podzimní dny, ze ♥ děkuji a na tu vánoční výzdobu jsem sama zvědavá :-)

Susie řekl(a)...

Ilonko, přesně tak, a to je právě na nás ženských to správné :-) A pan L. no bez toho by to nešlo :-) Je to má velká opora, má spřízněná duše♥☼ Ilonko, krásné dny♥

Susie řekl(a)...

Zdeničko a já moc děkuji za návštěvu a komentíků♥ Přeji nádherný podzim♥♥♥

Anonymní řekl(a)...

Zuzí, nádhera je u vás v každé roční době! Už jsem se nemohla dočkat na další povídání o zvířátkách, tvoření a kutění! Jsi pilná včelka a navíc ještě moc šikovná!
Novým přírůstkům, ať se daří a vám hodně pěkných podzimních dnů ve zdraví a pohodě! ♥♥♥
evice

Unknown řekl(a)...

U vás je to tak hezké, vždycky se pokochám a dostanu "tvořící náboj":) Děkuji za odkaz na látky, už mám objednáno:) Mějte se krásně Petra

Majka řekl(a)...

Zuzi, parádní posezeníčko sis vytvořila. vypadá to moc hezky a ještě až se to tam víc rozroste, to bude žůžo.
měj se krásně. Majka

Susie řekl(a)...

Evičko :-) moc zdravím :-)♥ a děkuji Ti ze ♥ :-* Jak tak koukám do kalendáře, další příspěvek už snad bude i vánoční :-) :-O :-) Měj se nádherně a děkui za návštěvu♥

Susie řekl(a)...

Tak to mám velkou radost :-)za ten tvořící náboj i to, že se odkaz hodil :-) I Vám krásné dny Peťo :_) ♥

Susie řekl(a)...

Mají :-) taky jsem zvědavá až to vyroste, jaká to bude krása :-)Ještě mám v hlavě dát do popředí kovovou bránu na pnoucí růže s vrátky..takovou bytelnou..ale pořád nevím..Přece jen by bránila vhledu.. ale zase by to byla romantika.. Tak nevím :-)
Měj krásné dny a užívej podzimu♥:-)

Majka řekl(a)...

jo ale to by mohlo být moc hezký. nebo ji postavit trošku bokem aby nebránila.

Susie řekl(a)...

Dávala bych jí přímo proti cestičce. Tak by nejspíš nebyly vidět osázené letničky kolem cestičky.Tak stále dumám.. :-)

Mery13 řekl(a)...

Uuuuf ale som sa ľakla z tvojho názvu Zuzanko, že vlci u vas....ešteže len na vankúšiku :-)) Fantasticky príspevok a veeeľa krásnych fotiek, maš to tam ako v raji. Ta pivnička je úplne naj naj najužasnejšia. Pozdravujem krásne a prajem nádherny víkend, ja sa tu ešte vrátim ....pokochať sa fotkami :-))

zalito betonem řekl(a)...

Páni, vy nezahálíte. Super :)

Susie řekl(a)...

:-) Mery a doufám, že na polštářích taky zůstanou :-) hihihi...ale bylo by to krásné, setkat se s vlky :-) přitahují mě ..hlavně ti polární .-) :-) Děkuji za návštěvu a taky moc mávám a zdravím zlatíčko ♥ :-) krásné dny☼♥

Susie řekl(a)...

:-) Děkuji za návštěvu♥ krásné podzimní dny Marti ♥☼

atize řekl(a)...

Susie, presne viem koľko roboty dajú dlažobné kocky, ja som si takto urobila obrovský kvet okolo višne, ktorú medzitým vyvrátil víchor, takže som to dorobila a teraz sa trápim ako vytrhať z tade burinu. Ale s vodováhou by som tam nepustila nikoho to je pravda. Máš to všetko veľmi krásne a útulné, pekné látky, nádherný venček z hortenzie. Teším sa na vianočnú výzdobu. Príjemný deň, Zita

Susie řekl(a)...

Atizka, tý joo hned květ, ju? :-) to jsi borec! Moc děkuji za návštěvu a krásná slůvka♥ Také se už těším na vánoce a zdobení :-) Krásné dny a ať se podaří s višní .-) ♥

Okomentovat

♥ Děkuji za návštěvu ♥